diumenge, 24 de gener del 2016

Experiències TIC a l'aula


 Benvolguts a l’últim post d’aquest blog.

Aquesta setmana hem hagut de fer un esborrany d'una proposta d'una experiència educativa basada en TIC i que podria fer a l'aula. Aquesta es l’última activitat abans de fer el vídeo explicatiu, l’activitat final de l’assignatura.
 
Per fer el meu esborrany he revisat, a banda de l’escenari proposat pels mestres, les WebQuest, caceres del tresor i pàgines web que ja havíem vist. Això ha fet que trobara activitats noves i millors ;)


He triat un projecte amb el centre d’interés l’univers, amb activitats col·laboratives i utilitzant les TIC, la qual cosa facilita l’aprenentatge dels infants.


Hem de tenir en compte que per traure el major profit a les TIC, els mestres han de tindre unes competències digitals. Resulta interesant veure aquesta competència segons el model TPAK, el qual identifica els coneixements requerits pel professorat englobant-los en coneixements disciplinaris, tecnològics i pedagògics. 
D’aquests tres, podria dir que el que més he treballat ha sigut el pedagògic, per la qual cosa, tinc més coneixements. Per altra banda, el que menys he treballat ha sigut el tecnològic, i lògicament és en el qual tinc menys coneixements.

No obstant això, per portar endavant una metodologia actual has de saber usar les tecnologies, per tant, he aprés menys que haja sigut de manera autodidacta.
Al voltant de tot això, també vull dir que aprendre sobre les aplicacions de les tecnologies a l’aula de manera autodidacta no em pareix gens mal, ja que tot aquest món avança molt ràpid, i en algun moment hauràs de fer-ho.

No hem d’oblidar que els recursos materials que hi ha disponibles a l’escola són molt importants. Considere que en totes les aules hauria d’haver una PDI i una tableta o ordinador per a cada alumne. No, no estic boja, això com a mínim. Hem de recordar, que l’acostament a les tecnologies és un objectiu general de totes les etapes educatives.
Pot ser que l’aula mòbil siga una solució mes realista a la situació actual, però s’ha de lluitar pel que s’ha de lluitar i no conformar-nos en el que ens donen.

També haurém de procurar que l'organització de l'aula d'informàtica siga la correcta, en forma de ferramenta o com s'indica a la fotografia, no com a classe normal, ja que els nens no han d'atendre tant al mestre. Haurem de triar col·locacions que ens facilite veure i ajudar en la tarea als alumnes.
Al voltant de tot això, també comentar que el manteniment de tot el material es fonamental.

Si voleu aprendre més sobre que es pot fer a l’aula i com integrar les tecnologies en els nostres projectes d’aula, no dubteu en veure tots els post ja escrits i els enllaços als quals vos redirigisc.

No obstant això, una nova per a l’etapa d’infantil que m’ha agradat moltíssim aquesta setmana ha sigut la següent: http://webquest.ub.edu/es/nivel/1/infantil . Podreu trobar 10 WebQuest per a aquesta etapa, algunes en català i unes altres en castellà. Ha sigut tot un descobriment per a mi.

Desitge que tots els mestres hems posem de veres en aquest tema i comencem a crear i compartir material didàctic de qualitat, sempre amb el mateix objectiu al cap, els nens.

Per finalitzar aquest post, vull agrair a les persones encarregades d’aquesta assignatura pels continguts i per la metodologia duta a terme.

Fins sempre!

diumenge, 17 de gener del 2016

Maquinaria TIC

Bon diumenge a tothom,

Aquesta setmana hem hagut d’estudiar la maquinaria TIC que es pot aplicar al aula, concretament, la tauleta tàctil, la Pissarra Digital i els llibres de text digitals.
El primer que he fet ha sigut veure un parell de vídeos, unes diapositives i m’he ficat a la web de Prometheam (una de les marques més importants de PDI)  . És impressionant els models que tenen, a més, també ofereixen recursos educatius gratuïts mitjançant una comunitat de professors, per traure el màxim partit a aquesta maquinària.

Taula Interactiva
Pantalla Plana Interactiva

 Després de posar-me en situació, llegir l’escenari i veure uns vídeos, la conclusió a la qual he arribat ha sigut que es poden fer tantes coses com vulguem, però si no vols, per molta tecnologia de avantguarda que tingues, no canviarà rés. Es a dir, el que és important es el canvi de metodologia, i hem de donar gràcies que tenim tecnologia que ens facilita aquesta eina. 

La tecnologia no ha canviat la societat, la societat ha sigut qui ha fet possible la tecnologia perquè les nostres necessitats eren diferents, hem evolucionat, i la tecnologia amb nosaltres. Per tot això, és molt important que els mestres de hui vullguen formar part d’aquesta nova era. 
No consisteix en tenir el millor material, si no en saber com utilitzar-lo i traure d’ell el millor rendiment.

M’agrada moltíssim poder conèixer més les noves tecnologies amb aquestes tasques i comprovar que les noves tecnologies ens ajuden a treballar de manera cooperativa i col·laborativa, convertint-se el mestre en el que ha de ser, un guia en el procés d’ensenyament-aprenentatge.


Fins la setmana que bé! 

dimarts, 12 de gener del 2016

Aquesta setmana hem vist el que és una WebQuest, una cacera del tresor,  una wiki i un blog.

He començat cercant a internet diverses WebQuest en diferents enllaços que em donaven en la meua Miniquest (acabe de descobrir que el que estem fem nosaltres en aquesta assignatura és una Miniquest, una WebQuest de curta duració) , veient les parts que té, el tipus, un vídeo de youtube d’uns nens de 6é treballant-la i finalment he trobat algunes que em poden servir per a l’oposició i en definitiva, per a treballar a classe, però no totes eren en català, he de confessar-ho.
Si no en trobes cap que t’agrade (cosa difícil) pots fer la teua ací http://www.edutic.ua.es/crea-tu-wq/
Però, què és una WebQuest i per a què serveix?
He quedat encantada amb aquest descobriment. Es una forma de treballar amb els nens de manera constructiva, ja que són ells mateixos els que cerquen la informació a internet, i treballen de manera col·laborativa amb els seus companys el que els mestres han preparat prèviament mitjançant una introducció, tasca, procés (passos que han de seguir), avaluació i conclusió. A més hi ha una orientació didàctica per als professors.



Seguidament, hem vist el que és una cacera del tresor, la seua estructura, alguns exemples de caceres i com crear una cacera. He de dir, que per a Educació Infantil m’ha agradat més la cacera del tresor, perquè és molt pareguda a la WebQuest però més senzilla i concreta. Ací es poden trobar caceres fetes per alumnes de Magisteri per a Educació Infantil per centre d’interés. Són impressionants.  
M’he ficat en quasi tots però em quede amb el primer que he vist "Els animalets de la granja" perquè té uns jocs molts divertits, de fet, jo he fet la meua granja :p 

Les caceres tenen sempre: introducció, preguntes, la gran pregunta i recursos i de vegades presentació i avaluació.

Em seguit amb els blogs: què és un blog, quina estructura i quines possibilitats educatives té? Un blog és un lloc on es publiquen articles, el lector pot fer comentaris i compatir el contingut. Com a mestra d’Infantil els podem utilitzar per penjar informació per a uns altres professionals, per als pares, comunicacions...
El millor blog que he trobat  cercant als enllaços que els professors ens han facilitat ha sigut Lapsico-goloteca, que va guanyar la “Trompa d’or” Edublogs 2015. 


Em finalitzat amb les Wikis o Viquis. La viqui mes coneguda potser siga viquipedia. Són pàgines on qualsevol pot editar la informació que apareix. Aquesta opció pot resultar molt interesant a l’àmbit educatiu on els alumnes son els que van modificant i millorant la informació. Una de les que he vist  tenia recursos per a llengües clàssiques


Ens veiem!!